Thursday, April 06, 2006

Junkerhaus



In een klein plaatsje in Duitsland staat een huis vol waanzinnig houtsnijwerk, fantasiemeubelen en kleurrijke muurdecoraties. Architect Karl Junker heeft geen centimeter van de door hemzelf ontworpen woning onbewerkt gelaten. Na zijn dood in 1912 heeft er niemand meer gewoond. Het verlaten huis is nu een museum.


De jonge Karl Junker
Zijn dorpsgenoten vonden hem een zonderling. En er deden allerlei verhalen de ronde over de geestesziektes waaraan hij zou leiden.
Karl Junker werdt geboren in Lemgo in 1850. Hij volgde een kunstopleiding in München, en reist vanaf zijn 27ste een aantal jaren door Italië. Vermoedelijk woonde hij een tijd in de buurt van Rome in een Duitse kunstenaarskolonie.

De bouw van het Junkerhaus
In 1881 keerde hij terug naar Lemgo. Dankzij een erfenis van zijn grootvader hoefde hij de rest van zijn leven niet meer te werken. En had hij genoeg geld om een huis te laten bouwen. Hij ontwierp een riant woonhuis, dat in 1989 gebouwd wordt aan de rand van het dorp. Vanaf 1891 tot aan zijn dood leeft en werkt hij ononderbroken in dit huis.

Zijn levenswerk een droom
Het is ontroerend om te zien dat hij zich daarbij een heel sociaal leven voorstelde. Er zijn prachtige vertrekken om gasten te ontvangen. Er is een slaapkamer met een prachtig twee persoons ledikant, in de hoek een kinderwiegje. Er is een kinderkamer, en aan de eettafel staat een kinderstoel. Maar al dromend en werkend heeft hij uiteindelijk de laatste twintig jaar van zijn leven juist in afzondering doorgebracht.

Zonderling of visionair?
Zijn werk is bestudeerd door psychologen, die hem als schizofreen en psychotisch beschouwen. Zelf schijnt hij gezegd te hebben dat hij zijn tijd vooruit was, en dat de waarde van zijn beeldend werk pas later zou worden erkend. Junker heeft al zijn talenten als schilder, architect en beeldhouwer gebruikt om een droom werkelijkheid te laten worden. Het Junkerhaus is een uitzonderlijke nalatenschap van een man met een enorme verbeeldingskracht en vrijheid van denken.

Meer informatie:
www.junkerhaus.de

Bronnen:
www.junkerhaus.de
www.rawvision.com

No comments:

Post a Comment