Tuesday, November 25, 2008

Natuurhuis in het bos: a low-impact woodland home

Een hamer, een zaag en een beitel. Wat vrienden en een hoop doorzettingsvermogen. En een droom. 

 Alle foto's afkomstig van www.simondale.net/house

Simon Dale bouwde zijn eigen huis. Met natuurlijke en tweedehands materialen.' Waarom? Het is leuk! Het loont de moeite om zo je eigen leven te leiden, op je eigen manier. Het volgen van dromen is inspirerend.' Zegt Simon Dale op A low-impact Woodland Home, de website over zijn huis.
Bovendien is deze vorm van bouwen een antwoord op de natuurverslindende weg die de wereld is ingeslagen.'Ik ben geen bouwvakker of timmerman' zegt Dale, 'iedereen kan dit.' Hij neemt, net als veel mensen die zich in permacultuur hebben verdiept, alle tijd om anderen uit te leggen hoe dat werkt. Er zijn talloze cursussen en workshops, en je kan leren door mee te helpen aan de constructie van nieuwe gebouwen.

A low-impact woodland home: een natuurhuis
"Low-impact homes" worden ze in Engeland genoemd. Huizen gebouwd op de principes van permacultuur. Er wordt uitsluitend gewerkt met natuurlijke en tweedehands materialen. Stro, hout, oude autobanden, flessen, leem en tegels.

Eenvoudig, goedkoop en comfortabel 
De woningen zijn eenvoudig van constructie en kunnen gebouwd worden waar ze nodig zijn. Ze zijn comfortabel en kosten veel minder dan onze huidige woningen. Van natuurlijke en tweedehands materialen kan je goede en betrouwbare systemen aanleggen voor water aan- en afvoer, warmte, koeling en zelfs elektriciteit.


Ontwerpen met de natuur: permacultuur
In Engeland is de 'permacultuur- beweging' bijna 30 jaar geleden ontstaan. Ondertussen is het uitgegroeid tot een lifestyle die steeds meer mensen aantrekt. Permacultuur richt zich op het (over-) leven van de mens in samenwerking met, en als onderdeel van de natuur.'


Simon Dale over permacultuur
"Permaculture is a set of design principles for human scale, sustainable systems. It is based on the three ethics of 'people care, earth care and fair shares'. It provides an approach that is most frequently applied to small scale agriculture, but can equally be applied to buildings, domestic systems or community interactions to name a few." (A Low-Imact Woodland Home)

1 comment: