Saturday, March 03, 2007

Vleugelnoten in Amsterdam

Vleugelnootboom/Foto: Sten Porse/Wikipedia

Stadsdeel Osdorp verplaatst vleugelnootboom

Op dit moment wordt in Osdorp een vleugelnootboom verplaatst. Waar de boom nu staat wil de gemeente nieuwe woningen bouwen. De 50 jaar oude boom krijgt een nieuwe plek 300 meter verderop. 

De boomwortels zijn uitgegraven en de boom wordt rechtopstaand 300 meter verschoven naar zijn nieuwe plek. Daar is een heel speciale methode voor ontwikkeld, want de boom weegt 160.000 kilo. 

Maandag 5 maart om 11 uur begint men met het verplaatsen en men hoopt op vrijdag klaar te zijn.
 
Van de Kaukasus naar Amsterdam
De vleugelnootboom komt oorspronkelijk uit de streek tussen Europa en Azie die men de Kaukasus noemt. Hij groeit in Armenie en Noord Iran en kwam rond de 18de eeuw in Nederland terecht. 

Het is een boom die op veel soorten grond snel groeit, oud wordt en heel groot. Om die reden staat hij vaak in zijn eentje, als landschapsdecoratie in parken of grote tuinen. De stam groeit recht omhoog en eindigt in een tooi van veel takken en bladeren. Het dichte bladerdek houdt de zon tegen en de wortels van de vleugelnoot spreiden zich onder de grond uit. Om die reden groeien er andere weinig planten rondom de stam van de boom.

Vleugels geven de boom zijn naam
De vleugelnootboom, Pterocarya fraxinifolia, is lid van de familie van okkernootbomen en dus stamgenoot van de walnoot. Hij dankt zijn naam aan de vleugeltjes die om de noten zitten. In de herfst draagt de boom lange trossen met daaraan de lichtgroen gevleugelde nootjes. 

De Nederlandse naam is een letterlijke vertaling van de Latijnse naam. Ptero is het van oorsprong Griekse woord voor noot en karyon betekent vleugel.

Stadsdeel Centrum kapt vleugelnootbomen
Tegelijkertijd worden in het centrum van Amsterdam 14 vleugelnootbomen gekapt. Ze staan aan de kerkstraatzijde van het Amstelveld. De wortels duwden de bestrating teveel omhoog en de bomen zouden niet gezond meer zijn. Er worden 14 redelijk grote nieuwe vleugelnootbomen voor teruggeplaatst. 

In eerste instantie was de gemeente van plan 42 vleugelnootbomen te kappen, maar bewoners hebben daartegen geprotesteerd. De werkzaamheden op het Amstelveld duren tot en met april.

Meer informatieBronnen

No comments:

Post a Comment