Sunday, October 30, 2005

Wurgvijg 1 : Wortels



Strangler fig around Boeddha, Foto Jim Bullard


Luchtwortels van wurgvijg, Strangler Fig by Jack Pospisisil Iris print on watercolor paper, 24" x 34", 2001. Edition of 20




Wurgvijg
Ondertussen heb ik ontdekt dat op de foto bij het vorige stukje wel wortels staan, maar dan een heel specifiek soort: luchtwortels. Het lijkt een boom, die met zijn wortels een tempel doorboort. Maar het is een boomwurger, ook wel strangler fig of matapalo genoemd. Een wurgvijg. De Ficus benghalensis.

Groeiwijze ficus benghalensis
De zaden van de wurgvijg ontkiemen in wat humus op een andere boom en vandaaruit slingeren de vijgentakken zich om de boom heen naar beneden. Vervolgens groeien er luchtwortels naar de grond. De groei van de wurgvijg versnelt, nadat de wortels de bodem bereikt hebben. 


Ficuswortels omarmen een karkas
Het netwerk van takken dat zich om de bast strengeld verstikt de boom en die sterft langzaam af. Door het klimaat in de tropen rot de oorspronkelijke boom snel weg. Wat achter blijft is een karkas van levende ficuswortels, rond holtes waar de stam en takken van de oorspronkelijke boom eerst aanwezig waren.

Heilige vijgenboom
Deze wilde vijgenboom, ook wel Banyanboom genoemd, is de heilige boom van de Hindoes.
Er zijn verschillende legenden over de oorsprong van deze boom. 

Shiva
Een van de oudste legenden komt van de oude volksstammen. Volgens hen was de Banyanboom het symbool van de rijkdom van de natuur en het thuis van Shalabhanjika, godin van de bomen. Van de zaden vervaardigde men kralen die men, geregen tot kettingen, droeg ter ere van de goddelijke moeder en Shiva.

Boeddha
Boeddha bereikte verlichting en onsterfelijkheid onder de Banyanboom. Deze is met zijn uitgebreid wortelstelsel, zijn smalle stam en zijn brede kroon het ideale symbool van verlichting, ontwaken, verzameling en concentratie van latente energieën die men nodig heeft voor een geestelijke transformatie.

No comments:

Post a Comment