Monday, May 15, 2006

Houten Urnen en Ujamaa


De Amerikaanse houtdraaier James Harris maakt vazen, potten, parfumflessen en ook urnen van hout. Ze zijn allen op zijn website te bezichtigen:
Ornamental Turner


African Blackwood
In 1996 richtte Harris samen met zijn vrouw Bette de African Blackwood Conservation Project op. Een non-profit organisatie die in Tanzania bijdraagt aan de aanwas van de African Blackwood tree, de Mpingo. 

African Blackwood, Dalbergia melanoxylon, is geen ebbenhout, maar wordt wel vaak zo genoemd. De Latijnse naam voor de boom die ebbenhout levert is Diospyros ebenum. Beide houtsoorten zijn even hard, en hebben een zwarte kern, met een lichte bast eromheen.

Tree of life, of Ujamaa
In Tanzania staat de Makonde stam bekend om zijn houtsnijwerk. Ook zij gebruiken het African Blackwood voor het maken van houten beelden. Eén van hun beeldsoorten heet Ujamaa, of de ' Tree of life'. Uit één stuk zwart hout kerven ze ontelbare mensfiguurtjes. Die zijn allemaal met elkaar verbonden, en stellen de stam en hun voorouders en hun natuurlijke samenhang voor.

Ujamma betekent eenheid, samenwerking, verbondenheid en is zowel de naam van deze bijzondere soort houtbeelden, als van een politieke stroming in Tanzania (Julius Nyerere).

Doedelzakken

African blackwood wordt ook gebruikt voor het maken muziekinstrumenten: met name gitaren, fluiten en doedelzakken.

No comments:

Post a Comment