Sunday, October 21, 2007

Houtfort 2007: Vormgevers in hout

Fort Vechten- Foto Waterlinieroute

Op Fort Vechten bij Utrecht was dit weekeinde de tentoonstelling Vormgevers in Hout te zien. In de oude kazernes en op het bosachtige terrein rond het fort waren tentoonstellingsruimtes en kleine werkplaatsen ingericht. Op het moment dat wij binnenkomen slaan twee jongens een prachtig ritme op een grote trom. Het terras van Barak X zit vol.

Het is druk, maar er is genoeg ruimte en genoeg te doen voor iedereen. Houtkachels, biologische appels, lezingen, houtwerkers, soep, staatsbosbeheer, toegepaste vormgeving en veel beelden en honden, dat is de sfeer van Houtfort.

Er is veel te zien. Wandelstokken, doedelzakken, sieraden, papierscheppen, hout stomen en buigen, gutsen, ledikanten. Je kan er gemakkelijk uren doorbrengen, dolend door de lage booggangen van de kazerne en wandelend over het terrein. Buiten staat een grote machine waarmee planken en blokken uit boomstammen worden gezaagd. Langs de kazernes ligt een uitgestrekte speelweide met een zweefmolen, doolhof en reuzenrad die van palen en touw zijn gemaakt.

Waarom zou je ooit nog een meubelstuk uit een winkel halen als je ze kan laten maken door een van deze mensen? Wat is er mooier dan een uniek houten gebruiksvoorwerp? Ik zou de renaissancegitaar willen leren bespelen domweg vanwege het prachtig bewerkte klankgat.


Het goed verzorgde terrein is voorzien van duidelijke plaatsnamen, iedereen krijgt bij de ingang een plattegrondje en twee mooi vormgegeven folders. Alles aan de tentoonstelling is goed verzorgd- tot en met de toegangskaartjes. Houtfort viert zijn tienjarig bestaan extra feestelijk in de 3de week van oktober 2008.

1 comment:

  1. Meer informatie over Vormgevers in Hout 2011 op de websites:
    www.vormgeversinhout.nl of
    www.forvechten.nl

    ReplyDelete