Thursday, January 10, 2008

The Tree Circus: een boom, een droom

Een Amerikaanse boer van Zweedse afkomst opende halverwege de vorige eeuw een bomencircus in Californië: The Tree Circus. Twintig jaar eerder was hij begonnen met een nieuwe hobby: levende bomen vervormen tot beelden.

Axel Erlandson kwam op dat idee nadat hij misvorming ontdekte in een takkenhaag op zijn boerenland. In 1925 begon hij een ontwerpen te schetsen en bomen te planten. Die bewerkte hij daarna jaar in jaar uit zodat ze gaandeweg in de vorm van zijn ontwerpen groeiden.

Boomstammen of takken die zo dicht tegen elkaar aan groeien dat de bast van het hout afschuurt, groeien op die plek aan elkaar. Van dat verschijnsel maakte Erlandson gebruik. Hij vlocht en boog de stammen en takken van levende bomen in de meest uiteenlopende vormen.   


Het idee om de bomen tentoon te stellen kwam van zijn vrouw en dochter. Zij maakten in 1947 een reisje naar Santa Cruz in Californië. Daar zagen ze dat mensen in de rij stonden voor vreemde (natuur-) verschijnselen, en er nog voor wilden betalen ook.

Zo kwam het dat de bonenkweker van Zweedse afkomst de stoute schoenen aantrok en een klein stuk land kocht in Scotts Valley, Californië. Het lag aan een behoorlijk drukke toeristische route en begon er zijn mooiste bomen een voor een naar toe te verplaatsen.

The Tree Circus opende in de lente van1947. Hij haalde de publiciteit en verscheen twaalf maal in Ripley's Believe It or Not!, een rariteitengids. In 1957 verscheen een fotoreportage in Life Magazine.

Ondanks die publiciteit bracht het Tree Circus niet veel op, zeker niet na de aanleg vande nabijgelegen Highway 17 waardoor de toeristenstroom opdroogde. In 1963 verkocht Erlandson het stuk land en hij stierf een jaar later.

Het perceel in Scotts Valley veranderde daarna een aantal keer van eigenaar. In 1977 werd het land gekocht door een projectontwikkelaar die de bomen met een bulldozer te lijf wilde gaan. Toen dook een jonge architect, Mark Primack, op die de bomen en hun geschiedenis begon te documenteren.

Vervolgens kocht een landschapsarchitect de bomen van de projectontwikkelaar voor evenveel geld als die voor het land had betaald, en begon de bomen uit te graven om ze te verplaatsen. Omwonenden begonnen te protesteren.

Uiteindelijk zijn de bomen gekocht door een bomenkweker die tevens eigenaar van een kruideniersketen was. Hij plantte 24 exemplaren uit Erlandsons collectie in zijn nieuwe amusementspark Bonfante Gardens, dat nu Gilroy Gardens heet. De "Telephone Booth Tree" is te zien in het American Visionary Art Museum in Baltimore en zijn "Birch Loop" in The Museum of Art History in Santa Cruz.


Bronnen en meer informatie

No comments:

Post a Comment