Friday, February 29, 2008

2008 Jaar van de Aardappel

Foto: Cover van de publicatie "The Potato, Treasure of the Andes From Agriculture to Culture" Centro International de la Papa.


Aardappels tegen hongersnood

De Verenigde Naties heeft 2008 uitgeroepen tot het Jaar van de Aardappel. Er wordt veel aandacht besteed aan de kwaliteiten van de aardappel. Aardappels zijn heel voedzaam en ze verbruiken minder water om te groeien dan bijvoorbeeld rijst. Om die reden kunnen ze goed worden gebruikt om de hongersnood in de wereld te bestrijden. Aardappels kunnen overal groeien.

Vincent van Gogh: De Aardappeleters via the Food Museum Potato Gallery

Holland Aardappelland
Aardappels worden voornamelijk geteeld in Europa en Azie. China, India en Rusland zijn de drie landen die de meeste aardappels ter wereld produceren. Maar de aardappelteelt neemt toe in Afrika en Latijns-Amerika. Nederland staat op de negende plaats terwijl wij een klein land zijn met niet zoveel grond om aardappels in te stoppen als veel andere landen. Kennelijk verdienen wij de bijnaam Aardappellandje.

Waarom is de aardappel voedzaam?
Aardappels zijn rijk aan koolhydraten en daarmee een bron van energie. Er zit ook veel vitamine C en calcium in. En van alle knollen en wortels zitten in aardappels de meeste en de meest hoogwaardige proteinen, die goed aansluiten bij de behoeften van het menselijk lichaam.

Wereldwijd aandacht voor de aardappel
'2008 is the International Year of the Potato'. Overal ter wereld vinden bijeenkomsten plaats, van voorlichtingsprogramma's, workshops en lezingen tot complete conferenties. Op de internationale agenda staat in juni een cursus "Seed potato technology, certification and supply systems" die in Wageningen wordt gegeven.

Kritiek op Aardappeljaar
In de Britse Telegraph betwijfeld Ben Leapman of het goede doel wordt gediend: "When the new year bells chime in the Year of the Potato, history suggests it may be time to stock up on bags of spuds and boxes of instant mash." Het is daarnaast relativerend om te weten dat 2008 door Unesco ook is uitgeroepen tot het Jaar van de Talen en het Jaar van de Planeet Aarde.
Potatoes are FUN
Bezoek het hilarische Potato Museum: "...one of the world's most exotic institutions." - The New Yorker Magazine. En lees de Fifty Potato Facts waar je te weten komt dat de aardappel al 8000 jaar bestaat en voor het eerst is geteeld in de buurt van het Ticicaca-meer in Peru . Er staat bij hoe de chips zijn uitgevonden en wat de aardappel te maken heeft met fotografie. Vroeger had ik een zak met plastic handjes, hoedjes, ogen en voetjes waar je aardappelmannetjes mee kon maken. Het blijkt de beroemde Mister Potato Head uit Amerika te zijn die al sinds 1955 bestaat.

Bronnen en meer informatie

No comments:

Post a Comment