Tuesday, December 07, 2010

Buitenlandse insecten bedreigen natuur VS

455 insecten en 16 bacteriën verwoesten bossen en stadsbomen in heel Noord-Amerika. Deze belagers komen uit alle delen van de wereld via schepen en vliegtuigen het land binnen. De Verenigde Staten gaven in de afgelopen jaren miljoenen uit om ze te bestrijden. Tot nu toe zonder succes.

Asian Longhorn Beetle / Aziatische boktor. Foto website Universiteit van Vermont

De douane let op bommen, niet op bacteriën
De buitenlandse insecten en bacteriën kunnen met allerlei geïmporteerde producten meekomen. Ze zitten in houten palets of ladingen planten, maar ook in partijen buitenlandse electronica of wc-papier. De douane let vooral op bommen en terroristen. Maar het gevaar dat nu ongemerkt het land binnenkomt bedreigt niet alleen de natuur maar ook de economie van de Verenigde Staten. De verschillende ziektes en plagen komen in heel Noord-Amerika voor.

Oak Mortality Task Force in Californië
Honderdduizenden eikenbomen in Californië zijn gestorven aan de "Sudden Oak Death". Die dook er op in de jaren '90 van de vorige eeuw. Deze eikenbomen zijn een "state treasure"- ze staan op een monumentenlijst. De staat Californië heeft een "Oak Mortality Task Force" in het leven geroepen om deze schimmel te bestrijden. Dat heeft hen ondertussen miljoenen dollars gekost.

Emerald Ash Borer / Aziatische essenprachtkever. Foto: Wikipedia

Aziatische keverplagen van het Midwesten tot New York City
In Pennsylvania, Wisconsin, en Michigan hebben ze last van de "Emerald Ash Borer". Deze Aziatische kever heeft sinds 2002 tientallen miljoenen essenbomen gedood. Een andere kever uit het oosten, de "Asian Longhorn Beetle", verwoest meerdere loofboomsoorten in onder andere Chicago en New York. Deze steden hebben al 220 miljoen dollar uitgegeven om deze plaag te stoppen en hun bomen te redden.

Maar eenmaal gearriveerd, lijken deze bomendoders niet meer uit te roeien.

Bronnen en meer informatie


No comments:

Post a Comment