Wednesday, January 02, 2008

Onderzoek bevestigt zwam in Anne Frankboom

Vandaag werd bekendgemaakt dat ook een tweede onderzoek aantoont dat de Anne Frankboom is aangetast door de dikrandtonderzwam.


Kastanje wordt Anne Frankboom

In 1944 schreef Anne Frank in haar dagboek: "Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden..." En "Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar."

De boom die Anne beschreef staat in de tuin van het pand Keizersgracht 188. Dit is een van de binnentuinen van de Prinsengracht, Westermarkt en Keizersgracht. Meer dan 10 jaar geleden kwam de boom ook in het nieuws. De hoge kastanje was toen aangetast door olievervuiling in de tuin. Om te voorkomen dat de boom zou sterven heeft de gemeente zijn wortels en de omringende grond schoongemaakt.

Kap Anne Frankboom verhinderd
In november 2007 wilden de gemeente en de Anne Frank Stichting de boom omhakken. Er was geconstateerd dat de kastanje ziek was. Het gevaar bestond dat hij op een dag om zou vallen. Een golf van protest volgde en de kap van de boom haalde zelfs het wereldnieuws. Der Spiegel en de New York Times wijdden er artikelen aan. De Bomenstichting en omwonenden stapten naar de rechtbank. De rechter besliste één dag voordat de kastanje omgehakt zou worden dat er een nieuw onderzoek moest komen.


Dikrandtonderzwam tast kastanje aan
Uit dit laatste onderzoek blijkt dat de boom inderdaad is aangetast door een zwam. Er zijn sporen van de dikrandtonderzwam gevonden. Deze tonderzwam groeit op niet-levende delen van bomen en veroorzaakt daar witrot. Daar gaat een boom niet aan dood, maar zijn constructie verzwakt wel en de zorg dat de boom om kan vallen is gegrond.

Support Anne Frank Tree pleit voor steunconstructie
Ondertussen presenteerde de werkgroep Support Anne Frank Tree op 17 december een plan voor duurzaam behoud van de boom. "De veiligheid van de omgeving kan volgens de werkgroep worden gegarandeerd met een stalen driepootconstructie om de Anne Frankboom. De constructie kan binnen de tuin worden gerealiseerd en is door gerenommeerde ingenieurs ontworpen en doorgerekend." Aldus de Bomenstichting die deel uitmaakt van de werkgroep.

No comments:

Post a Comment