'Uniformiteit is een daad tegen het leven' zegt Ruurd Walrecht in de documentaire Eeuwige Moes. Door de EU richtlijnen, die telers moet naleven, zien alle komkommers er hetzelfde uit.
Eeuwige Moes is een documentaire van Catherine van Campen uit 2007.
'Ruurd Walrecht, een teler die meer dan 40 jaar zeldzame oude groentegewassen verzamelde, emigreert van de ene op de andere dag naar Zweden. Een bont gezelschap verbijsterde achterblijvers, die hem jarenlang steunden, vertellen het verhaal van de bezeten schatmeester en zijn bijzondere gewassen. Want de door Ruurd Walrecht gecreerde Groene Ark is van belang voor ons allemaal.' (Zuidenwind Filmproducties)
Trage start krijgt verrassende wending
De documentaire komt langzaam op gang. Fragmenten in verschillende stijlen wisselen elkaar af, en het is niet duidelijk waar het verhaal naar toe gaat, of zelfs over wie het gaat. Prachtige gestileerde opnames van oude groenten, als portretten. Interviews met drie compleet verschillende mannen en af en toe de stem van de verdwenen Ruurd. Catherine heeft hem voor haar film in Zweden opgezocht en daar geïnterviewt. Spannend wordt het vanaf het moment dat de eerste wetenschapper in beeld komt.
Dit verhaal gaat over meer dan groente
De universiteit van Wageningen heeft uiteindelijk de collectie van Walrecht onder zijn hoede genomen en erkent de grote waarde ervan. Ineens gaat het verhaal niet meer over een paar mannen of zelfs niet over groente. Het gaat over het gevaar van uniformiteit en de schoonheid van diversiteit.
Een wake-up call: natuurlijk tegenover namaak
Toen ik de ons zo bekende komkommers langs zag komen moest ik denken aan de documentaire Beperkt Houdbaar van Sunny Bergman. Plotseling is dat waarvan ik dacht dat het normaal was niet normaal meer. Waar er bij de manipulatie met menselijke genen en van het menselijk lichaam nog vraagtekens gezet worden, is "echt" in de groenteteelt allang verleden tijd. In vergelijking met de komkommers die Ruurd kweekt, zien de komkommers die wij nu eten er uit als Barbies.
Ruurd droomde van akkers, waar planten mensen en dieren vrijelijk leefden. De camerabeelden tonen een weg door een wildernis van planten. Schrijnend is het om te zien hoe de zaden die hij oogstte op zijn "Oerakker" bij de universiteit worden opgeslagen in aluminium zakjes waar alle lucht uit gezogen wordt. Ze worden nu bewaard in een genenbank.
Bekijk Eeuwige Moes
De film wordt onder de titel Eternal Mash wereldwijd vertoond op filmfestivals en op de VN-conferentie over biodiversiteit in Bonn. Hij is online te bekijken bij hollanddoc.nl en te bestellen bij Zuidenwind.
No comments:
Post a Comment