Monday, December 19, 2005

Dodelijke juweeltjes


Gevaar in een fraaie verpakking. De Abrus precatorius heeft een hoop volksnamen: Weesboontje, Paternosterboontje, Rosary Pea, Jequerity,Deadly Crab's eye, Prayer Bead en Carat Seed.

Elegante bonenplant

De Abrus precatorius is een ranke tropische klimplant met bladeren als veren. De bloemen zijn roze of violet. De vruchten beginnen als zachtgroene peulen. Abrus komt van het Griekse "habrus" en betekent: elegant, gratieus, delicaat. Precatorius stamt af van precator, wat "hij die bidt" betekent. So far so good.

Hardnekkige groeier
Heeft de plant eenmaal wortel geschoten, dan blijkt ze een vrijwel onuitroeibaar gewas. Per seizoen kan de plant zo'n 10 meter groeien. En dat vormt niet de enige reden dat de plant voorkomt op de site van killerplants.com.

Eenkaraatszaden
De groene peulen verdorren, worden bruin en knappen open. De rijpe zaden zijn kleine glanzende keiharde boontjes. Felrood gekleurd met een gitzwarte vlek aan een uiteinde. Al deze zaden zijn gelijk in grootte en gewicht. Ze wegen exact eentiende van een gram: één karaat. In India, waar de plant oorspronkelijk vandaan komt heten de zaden rati, of caratseeds. Ze werden daar gebruikt om goud, zilver en edelstenen te wegen.
Het sap van de zaden werd tevens gebruikt als ´juwelers glue´, lijm om metaaldelen te verbinden tot ze zijn gelast.

Kralen
Vanwege hun opvallende uiterlijk en gelijkvormig glanzende schil zijn de zaden ook als kralen gebruikt. Er werden kettingen en rozenkransen van geregen. En dat is zo ongeveer het meest gevaarlijke dat je met deze zaden kan doen. Deze Roasary peas behoren samen met de Castor beans tot de twee meest giftige plantendelen ter wereld.

Dodelijk gif
Wanneer het boontje in zijn geheel wordt ingeslikt is het niet gevaarlijk. De schil is zo hard dat het zaad een mens- of dierenlichaam ongeschonden verlaat. Maar bij het rijgen van een ketting wordt de schil doorboord, en komt wanneer de kraal wordt ingeslikt de hoogst giftige stof abrin vrij. Eén zaadje kan genoeg zijn om een mens te doden. De boontjes mogen internationaal niet meer verhandeld worden.


No comments:

Post a Comment